Site logo

Cum ajutăm un client cu BPCO?

BPCO (boala pulmonară obstructivă cronică) este o afecțiune respiratorie cronică care constă în inflamația și îngustarea căilor respiratorii. Acest lucru poate duce la scăderea fluxului de aer prin plămâni, dificultăți de respirație și tuse persistentă. BPCO include două afecțiuni comune: bronșita cronică și emfizemul pulmonar. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea BPCO, dar alte factori, cum ar fi poluarea și expunerea la fum de țigară second-hand, pot fi, de asemenea, implicați. BPCO nu poate fi vindecată, dar simptomele pot fi gestionate prin tratament medical adecvat și schimbări de stil de viață.

Îngrijirea unei persoane cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPCO) poate necesita un plan de îngrijire individualizat și poate include următoarele:

Aderența la medicație: Persoana trebuie să ia medicamentele prescrise de medic și să evite medicamentele care pot agrava simptomele.

Exercițiul fizic: Exercițiile fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, pot ajută la menținerea capacității pulmonare și la ameliorarea simptomelor.

Nutriția adecvată: O dietă echilibrată poate ajuta la menținerea greutății corporale și a nivelului de energie.

Evitarea factorilor de agravare: Fumatul, poluarea și expunerea la alergeni pot agrava simptomele.

Controlul stresului: Stresul poate agrava simptomele BPCO, așa că este important să se găsească modalități eficiente de gestionare a stresului.

Este important să se discute cu medicul despre cele mai bune opțiuni de îngrijire pentru o persoana cu BPCO.

Distribuie mai departe
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp
Printează
Trimite pe Email